natuurvriendelijk isoleren

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

In spouwmuren en onder daken van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen. Veel van deze beschermde dieren nestelen zich in kieren en spleten van huizen. Vaak zonder dat je dat weet. Als je daar isolatie aanbrengt, overleven deze dieren het vaak niet. En verdwijnen hun verblijfplaatsen. Vleermuizen en beschermde vogels mogen niet verstoord, gedood of verwond worden. De Raad van State zegt dat eerst een deskundige vast moet stellen of jouw spouwmuur en/of dak diervrij is. Je mag dus niet zomaar de dieren verjagen of verstoren. Hiervoor gelden strenge regels van de Wet natuurbescherming. Tegelijkertijd blijft verduurzamen van je huis noodzakelijk om de CO2-uitstoot te verminderen. Gelukkig kan dat nog steeds. Door natuurvriendelijk te isoleren bescherm je de dieren én het klimaat.

De Wet natuurbescherming

In de Wet natuurbescherming zijn dieren zoals de huismus, gierzwaluw, spreeuw en vleermuis beschermd. Volgens deze wet is het ook verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen af te breken. Zomaar je spouwmuur isoleren zonder rekening te houden met deze dieren mag dus niet.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen voordat je gaat isoleren. Ook kun je nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren laten maken. Zo doe je dat in 4 stappen.

 

 

 

Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Met een ontheffing kun je verduurzamende maatregelen laten uitvoeren. Een ontheffing is een speciale toestemming die je soms krijgt om een bepaalde activiteit toch te mogen uitvoeren. Ook al zou die normaal gesproken niet mogen vanwege de bescherming van de natuur en dieren. Wel onder strenge voorwaarden. Een ontheffing is snel geregeld als je gemeente een soortenmanagementplan heeft. Om gebruik te maken van deze ontheffing, moet je jouw woning aanmelden. Het isolatiebedrijf kan dat ook vaak voor je regelen, vraag hiernaar bij jouw adviseur.

Laat je adviseren door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. wij brengen u in contact met één van onze isolatiepartners. Alle werknemers hebben een gespecialiseerde training gevolgd. En weten alles over het belang van kwetsbare vogels en vleermuizen voor de biodiversiteit in ons land. Een adviseur geeft niet alleen advies over de isolatieoplossingen en wat de kosten zijn. Maar brengt ook in kaart hoe je een woning natuurvrij maakt. En nieuwe verblijfplaatsen in de spouw aanbrengt waarbij geen dieren doodgaan. Of worden verstoord tijdens hun winterslaap of het broedseizoen. 

Wil jij je spouwmuur of dak natuurvrij laten maken? Houd dan rekening met het broedseizoen van de dieren, de kraamperiode en de winterrust van vleermuizen. Onder begeleiding van een deskundige mogen na een controle én met een ontheffing de openingen worden gesloten. Doe dit nooit zelf. Het isolatiebedrijf maakt de openingen onder de dakrand dicht. En plaatst flappen voor de openingen in de spouwmuur. Ze doen dit een paar dagen voordat je huis geïsoleerd wordt. Zo krijgen vogels en vleermuizen de kans om uit je huis te vertrekken. Ze kunnen namelijk nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Ook kun je in de spouw toekomstige verblijfplaatsen laten maken. 

Is jouw woning natuurvrij? Dan begint het isoleren. Vaak is dat na 4 dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *