spouwmuurisolatie

Awards

je spouwmuur isoleren?Gemakkelijk en snel uwbodemisolatie.nl

Tussen de binnen- en de buitenmuur van veel bestaande woningen zit een ruimte: de spouw. Vaak is die niet of slecht geïsoleerd, waardoor 20 tot 30 procent van de warmte verloren kan gaan. Dit warmteverlies – en de bijhorende tocht via stopcontacten – kunnen onze partners oplossen door isolatievlokken of parels in te blazen in de spouwmuur.Uiteraard kunnen ze ook kijken naar andere spouwmuurisolatie materialen.

waarom spouwmuurisolatie voor je woning?

  • thermische voordelen
  • akoestisch comfort
  • geen tocht 
  • geen ruimteverlies
  • snelle terugverdientijd

Stilstaande, droge lucht is een goede isolator. Dat klopt. Maar laat nu net het omgekeerde gebeuren in een ongeïsoleerde spouw. De lucht is er namelijk continu in beweging, waardoor enorm veel warmte verloren gaat. Tot wel 30 procent! Door de spouw op te vullen met inblaasisolatie wordt de lucht vastgehouden en kan die niet meer bewegen. Dat biedt uitstekende thermische voordelen en ook een hoger akoestisch comfort. Bovendien voel je dankzij de geïsoleerde spouw geen tocht meer uit stopcontacten of kieren komen. 

De na-isolatie van spouwmuren vraagt de expertise van een erkende professional, maar na één dag zijn de werken meestal wel achter de rug. De impact op je gebouw is ook onbestaande: je verliest geen ruimte zoals bij binnenmuurisolatie en je hoeft niets aan je gevel te veranderen zoals bij gevelisolatie. Bovendien is spouwisolatie relatief goedkoop en mede dankzij de subsidie voor spouwmuurisolatie verdien je je investering in 3 tot 5 jaar terug.

spouwmuurisolatie

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie? De voordelen van spouwisolatie op een rijtje? Wel, de door u opgewekte warmte blijft langer in huis. Hierdoor moet u dus minder stoken. Fikse besparingen zoals hierboven aangehaald zijn dus mogelijk. Bovendien gaat u ook een stuk duurzamer te werk. Een huis dat zuiniger is, krijgt ook een beter energielabel: niet onbelangrijk bij de doorverkoop van uw huis. Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie komen geen dure werken kijken en het neemt helemaal niet veel tijd in beslag. Vaak zijn er ook subsidies voorhanden, zodat de kosten nog meer gedrukt kunnen worden. Zijn er ook nadelen? Vaak gaat het gerucht dat er met spouwmuren isoleren vochtproblemen gepaard gaan, maar dat is een fabeltje. Voldoet uw muur aan de minimumvoorwaarden, dan zijn vochtproblemen quasi onmogelijk. Laat uw spouw vooraf steeds grondig controleren door een gecertificeerde firma, dan worden heel wat problemen voorkomen. Goed geplaatste spouwisolatie gaat jaren mee en u heeft er helemaal geen problemen mee.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Onze partners werken voor het na-isoleren van spouwmuren met verschillende materialen.kijk hier naar meer mogelijkheden Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Na voorafgaande controle van de spouwmuren gaan onze vakmensen aan de slag.
  • In de kruising van de voegen van het gevelmetselwerk worden openingen geboord, volgens een specifiek boorpatroon. De boordiameter wordt gekozen in functie van de voegbreedte om de stenen niet te beschadigen.
  • Na opmeting van de spouw wordt de machine ingesteld en wordt er een testbox gevuld. Na deze controle kunnen de eigenlijke werken starten.
  • Via een speciale vulslang wordt de spouwisolatie onder de vorm van wolvezels op de gewenste densiteit ingeblazen in de spouw. De machine stopt automatisch bij de ingestelde tegendruk.
  • De booropeningen worden opnieuw gevuld met mortelspecie in een vergelijkbare voegkleur.

Een spouwmuur isoleren gaat erg vlot: op één dag is je woning met een beperkte investering klaar voor de volgende winterkou of zomerhitte !

voordelen spouwmuurisolatie

  • Verwarmingskost gaat omlaag, dit brengt een financieel voordeel met zich mee
  • Korte terugverdientijd
  • Korte installatieduur
  • Woning stijgt in waarde
  • Onze spouwmuurisolatie met glaswol is brandwerend. Het is een veilige vorm met brandklasse A1.
  • Je creëert een comfortabel aanvoelend huis
  • Spouwmuurisolatie is goed voor het milieu. Dankzij een lager energieverbruik verlaagt de CO2-uitstoot. Inblazen van spouwmuurisolatie gebeurt zonder milieuoverlast
  • Bij verkoop of verhuur moet de eigenaar, bij wet verplicht, een energieprestatiecertificaat (EPC) aan de nieuwe bewoners overhandigen. Dankzij een goede spouwmuurisolatie wordt dit certificaat heel wat beter. Dit heeft een impact naar de (verhuur)waarde van jouw woning toe.
  • Bij warme buitentemperaturen blijft jouw woning frisser
  • Je komt in aanmerking voor een susbdiie
  • Minder geluidsoverlast
  • Er komen geen schadelijke dampen of gassen vrij bij spouwmuurisolatie met glaswol
  • Geen last meer van schijntocht of trek

Spouwmuurisolatie heeft in principe geen nadelen. Maar u dient wel rekening te houden met een aantal aandachtspunten om problemen en potentiële nadelen te vermijden. Win daarom deskundig advies in voor u uw woning isoleert.

Mogelijke nadelen spouwmuurisolatie

  • Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle muren
  • Bij een gebrek aan ventilatie verhoogt het risico op vocht en schimmel
  • Door gebruik van verouderde technieken hoort u soms negatieve verhalen over spouwmuurisolatie
  • Sommige materialen zijn brandbaar let daarop goed op de offerte
  • Het vergt een aanzienlijke investering

Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle muren

Een muur isoleren die niet geschikt is voor spouwmuurisolatie kan problemen veroorzaken. Zo kunnen bepaalde types verf of geglazuurde bakstenen vochtophoping in de hand werken. Of uw spouwmuur kan vervuild zijn. In dat geval moet u die eerst laten reinigen voor ze op te vullen met isolatiemateriaal.

Om mogelijke problemen te voorkomen, laat u best uw muren vooraf onderzoeken, bij voorkeur door een specialist die de nadelen van spouwmuurisolatie kent en er een oplossing voor kan aanreiken.

onze partner voert gratis een endoscopisch onderzoek uit om na te gaan of uw woning of gebouw in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie.

Risico op vocht en schimmel bij slechte ventilatie

Spouwmuurisolatie en ventilatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo krijgt in een slecht geventileerde woning de geïsoleerde spouwmuur meer vocht te verwerken, wat de kans op schimmelvorming vergroot. Uw woning onvoldoende ventileren is echter niet alleen nadelig voor uw spouwmuren, maar ook voor uw gezondheid.

Reputatie

In de jaren 70 begon men voor het eerst met het isoleren van spouwmuren. Men deed dat met beperkte kennis en rudimentaire technieken die niet te vergelijken zijn met die van vandaag. Daardoor doken na het isoleren regelmatig problemen en nadelen op zoals vochtophoping of muurschade.

Die vroegere praktijken hebben het imago van spouwmuurisolatie geen goed gedaan. Maar wees gerust: onze partners maken gebruik van materialen en technieken die volledig op punt staan zodat die nadelen uitgesloten zijn.

Brandbaar materiaal (niet bij glaswolvlokken en EPS-parels)

Sommigen gebruiken brandbare materialen bij spouwmuurisolatie, wat de nodige risico’s en nadelen met zich meebrengt. Onze partners niet. Wij doen enkel een beroep op glaswolvlokken en EPS-parels. Die zijn onbrandbaar en 100% veilig.

Aanzienlijke investering

Investeren in spouwmuurisolatie kost geld. Dat valt niet te ontkennen. Maar in vergelijking met andere energiebesparende maatregelen is spouwmuurisolatie relatief goedkoop en heeft het een heel hoog rendement. Op gemiddeld 2 à 5 jaar verdient u uw investering terug. Daarom is het een goed idee om eerst uw spouwmuren aan te pakken, als u energie wilt besparen.